Social Justice Centre announced / by Nick Ierodiaconou

00 has won planning consent for the new Social Justice Centre in Vauxhall. The centre will act as a base for organisations working in social justice and human rights, as well as an events space and a community learning resource.

Located behind the Oval cricket ground, the site is currently occupied by a former factory building.

The work will include the restoration of the original three-storey building, providing flexible office space for human rights organisations, and the addition of a two-storey extension that will act as the public frontage of the building on Oval Way.

With principles of social justice in mind, 00:/ has designed the centre to facilitate exchange and collaboration between the organisations housed within it and the local community, with informal “breakout” spaces and a communal atrium.

The ground floor entrance space has been designed as highly transparent with a glazed front facade and public seating to attract passers-by. In the centre is a large reception desk, described as a “kitchen table”, which will incorporate storage and bookcases, as well as a café servery and laptop bar.

Adjacent to the reception area there will be an exhibition gallery and meeting space. Inspired by Speakers’ Corner at Hyde Park, 00:/ has designed a concrete stage for talks and lectures called the “speakers’ step”.

Externally, there will be a garden on the rooftop and external spaces on the first and second floors. The rooftop garden will feature planters containing intensive green roof spaces, moveable seating for informal meetings, picnic areas and beehives. A strip of currently disused land to the south of the site will be transformed into a garden with an allotment, a playground and secure bicycle storage.

Text from BDonline.co.uk, written by Cate St Hill